Rikets två största städer går inom kort in i en intensiv månad genom att ta över värdskapet av det s k EuroPrideFöreträdare talar om:

400 seminarier, två prideparader och hela tre veckor av kamp, politik och fest … Stockholm ska vara en öppen stad för alla, det är med glädje och kärlek vi välkomnar hela världen till Sverige. I Stockholm kan du bli den du vill, göra vad du vill och älska vem du vill … Göteborg välkomnar alla människor som reser till vår stad för att fira, debattera, manifestera och höja sina röster för hbtq-personers lika rättigheter.

Pridefestivalerna har allt mer fått stort inflytande i det svenska samhället, blivit en del av vardagen, men har nästan helt undkommit en saklig granskning av sitt innehåll. Glädjande nog har Claphaminstitutet i maj 2018 publicerat en rapport med rubriken: Det färgglada mörkret. En granskning av innehållet i Stockholm Pride och dess konsekvenser för folkhälsan.

Göteborgs Stifts-Tidning har i en ledare nyligen genomgått och kommenterat den nämnda utredningen som rekommenderas för läsning: Claphaminstitutet granskar Pride.

Behovet av självförverkligande, det kännetecknar vår samtid mer än någonsin. Vi har bedragits att tro att ju mer vi förverkligar oss själva, desto mer fria skulle vi bli. Då har vi bortsett från de destruktiva krafter som finns inom oss, i världen och i den andekamp som är för handen.

Guds ord ger en diagnos att jag inför Gud är eländig, ynklig, fattig, blind och naken. För detta finns enbart en medicin, som HERREN själv tillhandahåller: Jag råder dig att köpa guld av mig som är renat i eld så att du blir rik, och vita kläder att skyla dig med så att din skamliga nakenhet inte syns, och salva att smörja dina ögon med så att du kan se (Upp. 3:18). Därför kallas vi till omvändelse och en helig gemenskap: Se, jag står vid dörren och knackar. Om någon hör min röst och öppnar dörren, ska jag gå in till honom och hålla måltid med honom och han med mig. Den som segrar ska jag låta sitta hos mig på min tron, liksom jag själv har segrat och sitter hos min Far på hans tron. Du som har öron, hör vad Anden säger till församlingarna (Upp. 3:20-22).